Asigurările sociale în Bulgaria

Asigurările sociale în Bulgaria

asigurari_sociale_Bulgaria Dacă asociat sau administrator in firmă este un cetăţean străin, el nu este obligat să plătească contribuţii sociale în Bulgaria.
În general nici un cetăţean străin nu este obligat să plătească contribuţii sociale în Bulgaria.
Din aceasta regulă sunt 2 excepţii:

  • Situaţia în care un cetăţean străin va obţine rezidenţă fiscală, cea ce presupune că centrul intereselor sale vitale este în Bulgaria, însemnând o şedere în Bulgaria de peste 183 zile pe an calendaristic.
  • Dacă un cetăţean străin va semna cu firma din Bulgaria un contract de muncă (asociatul şi administratorul nu sunt obligaţi să semneze contract de muncă cu firma din Bulgaria).
Puteţi găsi angajaţi, vorbitori de limba engleză, care vor cere salarii în jur de 450-500 euro pe lună.
Contribuţiile sociale pentru angajator şi impozitele pentru angajat sunt în total în jur de 50% din suma netă a salariului. În acest calcul sunt incluse toate contribuţiile - pentru pensie, sănătate, accidente de muncă, impozit pe venit etc. pentru angajator şi angajat.
Nu este posibilă declararea unui salariu în cuantum mai mic faţa de cel real, fiind că angajatorul riscă răspunderea penală.
De asemenea, există şi un prag minim al salariilor, pentru care contribuţiile sociale trebuiesc plătite. Acest prag este stabilit pentru fiecare combinaţie între tipul activităţii societăţii (după codul CAEN) şi tipul de profesie a angajatului. Pragurile pentru sumele minime, pe care trebuie să fie plătite contribuţiile sociale, se actualizează în fiecare an.
Salariul minim pe economie este de 650 leva (333 euro).

 

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta