Deducerea TVA-ului pentru autoturisme în Bulgaria

Deducerea TVA-ului pentru autoturisme în Bulgaria

Multe persoane înregistrează societăţi în Bulgaria cu singurul scop de a înmatricula una sau mai multe maşini. Într-adevăr, impozitele şi asigurările în Bulgaria sunt reduse. Masina
Nu este nici o problemă ca o societate din Bulgaria să cumpere vehicule dacă vânzătorul este o persoană fizică sau o societate care nu este înregistrată în scopuri de TVA.
Însă, dacă vânzătorul maşinii este o societate, care este înregistrată în scopuri de TVA şi dvs. doriţi ca societatea să cumpere fără TVA, există o problemă indiferent de faptul că în general achiziţiile intracomunitare de bunuri sunt scutite de TVA, după cum s-a descris în secţia: Achiziţii intracomunitare de bunuri.
Problema apare pentru "autoturisme mici" ceea ce înseamnă autovehicule cu greutate până la 3,5 tone şi cu număr de locuri, fără cel al şoferului, care nu depăşeşte 5. Definiţia de "autoturism" nu include autotractoare sau autoutilitare, care sunt destinate transportului de mărfuri sau un autoturism, care are integrat în mod permanent echipament tehnic special pentru scopurile activităţii îndeplinite de către persoana înregistrată.
Regula generală este că atunci când o societate achiziţionează un autoturism, TVA-ul nu este deductibil. În cazul în care o societate face achiziţii intracomunitare de bunuri, ea eliberează aşa numitul proces verbal sau autofactură pentru achiziţia intracomunitară. Procesul verbal este înregistrat prima dată în jurnalul de vânzări ca TVA colectat şi încă o dată în jurnalul de cumpărări ca TVA de dedus (credit fiscal). În mod normal ele se compensează şi rezultatul este zero. Procedura este cunoscută ca taxare inversă. Însă, în cazul autoturismelor, societatea nu are dreptul de a beneficia de acest credit fiscal, rezultând obligaţia societăţii de a plăti TVA pentru achiziţia maşinii în valoare de 20% din preţul de achiziţie a maşinii.

Din fericire există câteva excepţii de la aceasta regulă, dacă una dintre condiţiile de mai jos este îndeplinită:
  • Autoturismele sunt destinate doar revânzării (stocuri comerciale), inclusiv după procesare;
  • Autoturismele sunt utilizate doar pentru închiriere (rent-a-car);
  • Vehiculele sunt utilizate doar pentru transport şi servicii de securitate, transport în regim de taxi, servicii de curierat sau formarea şoferilor de maşini (şcoală auto).

Acest articol nu descrie marjă de profit pentru autoturisme. Aceasta procedură este descrisă la: Marjă de profit pentru autoturisme.

 

Acest site utilizeaza cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati politica de cookie.

Accepta